NCOD Andréa Schipper Publiekszaken

‘Gaandeweg dacht ik steeds meer: ik wil terug!’

Andréa Schipper leerde in gemeente Amsterdam het vak burgerzaken. Ze werkte hierna drie jaar voor NCOD, maar de reistijd brak haar op. Inmiddels is ze terug – en hoe! We spreken haar over de terugkomst én haar passie voor het vak.

Andréa Schipper werkte 12 jaar voor de gemeente Amsterdam, afdeling burgerzaken: “Ik begon in West. Amsterdam-centrum was wel het ‘walhalla van de burgerlijke stand en huwelijken’. De moeilijke vragen werden doorverwezen naar Centrum, omdat daar toentertijd meer specialisten zaten. In West had je 80 huwelijken per jaar, in het Centrum 1000. Trouwen is mijn passie, dus ik dacht: ik moet zorgen dat ik daarbij kom. Dat lukte. Ik leerde daar meer over Persoon en familierecht, nationaliteitenwetgeving en internationaal privaatrecht.”

Liefde voor het vak

“Luud (red: vakgroepleider Publiekszaken) belde mij een aantal jaar geleden op: Ik heb een hartstikke leuke baan voor je. Ik zei: ‘Ik werk bij de gemeente Amsterdam en ik ga daar nooit weg.’ Ik beloofde hem als eerste te bellen als ik me ooit zou bedenken. Bij de gemeente Amsterdam veranderde daarna veel en de ABS (Ambtenaar van de Burgerlijke Stand) mocht geen huwelijken meer voltrekken. Ik dacht: als je de passie uit mijn werk haalt, ga ik het zelf wel zoeken. Vervolgens heb ik Luud een berichtje gestuurd. Tegelijkertijd nodigden ook andere bedrijven mij uit. Ik heb toen echt bewust voor NCOD gekozen. Ze willen je erbij vanuit liefde voor het vak, niet vanuit cijfertjes die tevoorschijn moeten komen.”

Van puntje Groningen naar puntje Limburg

“Ik gaf 3 jaar trainingen voor NCOD. Dat was best een omschakeling. Ik ging altijd op m’n fiets naar mijn werk in Amsterdam. Nu zat ik de ene dag in het noordelijkste puntje van Groningen, de andere dag in het zuidelijkste puntje van Limburg. Trainingen naar de mensen brengen is echt de kracht van NCOD, maar het altijd onderweg zijn werd mij teveel. Ik zocht weer één vaste plek waar ik op de fiets naartoe kon. Deze plek vond ik en ik werkte daar anderhalf jaar. Maar ik dacht: dit is het gewoon niet. Ik ben altijd verbonden gebleven met NCOD, onder andere door trouwcursussen te blijven geven. Gaandeweg dacht ik steeds meer: ik wil terug! Ik had in die periode ook nog een gesprek bij een gemeente. Zij belden me op dat ze graag met me door wilden, maar ik had net weer toegezegd bij NCOD. Ze vroegen: ‘Kunnen we je niet meer bieden? Wat kunnen we doen om je binnen te halen?’ Ik zei: ‘Neem maar contact op met NCOD, dan kun je mij via hen inzetten.’ Inmiddels zit daar een andere collega van NCOD gedetacheerd.”

‘Niets leuker dan kennis delen’

“Achteraf gezien had ik eerder moeten aangeven dat het reizen teveel was. Ik doe nu vooral detachering en ik geef één dag opleidingen. De burgerlijke stand is echt mijn ding door de veelzijdigheid met klantcontact en de wetgeving die nooit stilstaat. Je moet continue bijblijven. Maar het geeft ook verantwoording om de gegevens juist te verwerken, te beoordelen, akten op te maken en gegevens te beschermen. Er is niets leukers dan kennis delen en je leert er zelf ook zoveel van.”

“Ja, dat heb ik goed geregeld hè?”, sluit Andréa het gesprek enthousiast af.

Andréa Schipper is, naast adviseur en docent bij NCOD, bekend als dé Trouwvrouw van Nederland (en daarbuiten). Wilt u een opleiding volgen bij Andréa? Bekijk hier het aanbod. Lees in ons opleidingsmagazine ook het trainingsverslag door de ogen van Andreá (pagina 6).

Onze artikelen automatisch in de mailbox ontvangen? Neem hier een abonnement op onze nieuwsbrief