Terugblik Wil Geurts: ‘Houd verwondering in stand’

Adviseur Wil Geurts gaat op 1 oktober met pensioen. Hij heeft altijd in het sociaal domein gewerkt en is inmiddels alweer 11 jaar in dienst bij NCOD Sociaal Domein (voorheen Interwerk). We blikken met hem terug.

Hoe kijk je terug op je tijd bij NCOD Sociaal Domein (voorheen Interwerk)?

“NCOD Sociaal Domein is een leuke, jonge club. In 11 jaar heb ik opdrachten in half Nederland gehad.  De opdrachten waren divers, uitdagend en leerzaam. Bij één opdrachtgever heb ik bijna 5 jaar gewerkt, maar elke keer weer in een andere job. Dat is gewoon fantastisch. Het was een grote stad, dus dan heb je de gelegenheid om allerlei soorten projecten te draaien. Ik heb ook veel lol gehad met mijn directe collega’s bij diverse opdrachtgevers.”

Wat trekt je aan het sociaal domein?

“Ik ben altijd bezig geweest met mensen die het allemaal niet zo goed getroffen hebben. Met de mensen wil ik daar verandering in brengen. Dat heb ik vroeger direct kunnen doen, face to face als consulent. Later in beleid, de juridische kant, interim-management, coördinator, contractmanagement: van face to face naar voorwaardenscheppend. Dus dan zet je beleid goed neer, en daar profiteren weer veel mensen van. Ik houd van veelzijdigheid en uitdaging. Het sociaal domein is dynamisch. We hebben legio grote wetgevende operaties bij sociaal domein gehad. Dat heeft mij altijd aangetrokken.”

Wat wil je mensen meegeven?

“Houd verwondering in stand. Wat ik geleerd heb in al die jaren is: blijf openstaan voor andere mensen en culturen. Verwonder je eens over de dingen die om je heen gebeuren: niets is vanzelfsprekend. Een kind kan dat heel mooi! Verwonderen helpt ook bij ons werk. Bij verandering gaan de hakken soms in het zand: ‘Dat doen we al jaren zo’. Maar kunnen we het ook anders doen? Misschien is dat niet alleen beter voor jezelf, maar vooral voor de burger. Vaak is dat toch wel de doorslaggevende factor.”

Hoe zie je de toekomst van Sociaal Domein?

“Er is een groot beroep op het sociaal domein. De samenleving verandert. Door verder robotisering en automatisering gaan er grote veranderingen optreden in de arbeidsmarkt: banen veranderen en wat gebeurt er met de groep die aan de zijkant komt te staan? Iedereen doet mee, is nu het uitgangspunt, hoe houden we dat in stand? Dat zullen we moeten adresseren.  In de vormgeving van sociaal domein, zullen we het nog slimmer moeten aanpakken: laat gegevensverwerking meer geautomatiseerd gebeuren. En laat de mens doen waar zij goed in is: omgaan met elkaar en elkaar ondersteunen. We moeten het goed gaan inregelen met elkaar. Nog meer decentraliseren, maar dan wel met fatsoenlijke middelen. En ik hoop van harte dat de beweging ook zal zijn: minder individualistisch.”

Wat ga je hierna doen?

“Als ik met pensioen ga heb ik 48 jaar gewerkt. Non stop. Ik vind het van belang om op tijd ermee op te houden om ook nog te genieten. Dat is ook de reden waarom ik nu met pensioen ga. Meer tijd voor gezin: mijn vrouw en kinderen en hopelijk nog eens kleinkinderen. Ik wil het tennissen weer oppakken en later vrijwilligerswerk gaan doen.

Ik vind de grootste hobbel het niet meer werken, het missen van collega’s. Dat heeft me tot op heden tegengehouden. Dat ga ik missen, dat weet ik zeker.”


KUNNEN WE IETS VOOR U BETEKENEN?

Neem contact op met:

Pim de Glas
Sociaal Domein
MailadresLinkedIn
Johan van der Zee
Sociaal Domein
MailadresLinkedIn
Jeremy van den Berg
Sociaal Domein
MailadresLinkedIn
Bianca van Jaarsveld
Sociaal Domein
MailadresLinkedIn

Onze artikelen automatisch in de mailbox ontvangen? Neem hier een abonnement op onze nieuwsbrief