Finalisten fonds NCOD Interwerk (MVO)

Winnaars Dragon Den

De Dragons Den-wedstrijd van NCOD | Interwerk en ‘Op naar de 100.000 banen’ is gewonnen door Emma Werk(T) en Happy Tosti Breda. Bij de Dragons Den konden ondernemers hun initiatief om werkgelegenheid te creëren voor mensen met een beperking pitchen, en kans maken op een startkapitaal. De kwaliteit van de vier finalisten was hoog. NCOD | Interwerk besloot het prijzenbedrag te verdubbelen. Daardoor konden twee winnaars worden aangewezen die elk € 20.000,- krijgen. De andere twee finalisten, Stichting Nora Werkt en Adminu, ontvingen ieder € 5000,- voor deelaspecten uit hun plan.

Nieuwe productielijn voor Emma Werk(t)

Emma Werk(t), producent van veiligheidsschoenen, start volgend jaar met een productielijn waarbij het werk door jobcarving en een speciale machine geschikt is voor mensen met een zware arbeidsbeperking. Vanaf 2019 zouden hierin 30 mensen aan de slag kunnen. Emma Werk(t) wil hiermee banen voor de Banenafspraak creëren en richt zich ook nadrukkelijk op de dagbesteding. Piet Worms: “Het is onze vurige wens kansen te geven aan iedereen, en net die extra stap te doen om ook mensen helemaal aan de onderkant van de arbeidsmarkt mee te laten doen. De investering die we met dit startkapitaal kunnen doen zorgt voor werkgelegenheid tot in lengte van jaren, geweldig!”

Van jobcoach naar tosti

Het tweede startkapitaal van € 20.000,- kende de jury toe aan Happy Tosti Breda. Initiatiefnemer David Golverdingen start als eerste franchisenemer van de keten lunchrestaurants. Als jobcoach zag hij in de praktijk wat een baan in de horeca voor mensen met een beperking kan betekenen, waarna hij de stap nam om op een A-locatie in Breda zelf mensen kansen te bieden. “Ik stond met tranen in mijn ogen bij de uitslag, ik ben heel dankbaar dat het initiatief gewaardeerd wordt en ik de prijs heb gewonnen. Een extra stimulans om begin 2018 open te gaan!” Lees hier het artikel over de opening van Happy Tosti Breda >.

Innovatieve werkwijzen

Stichting Nora Werkt en Adminu kregen ieder € 5000,-. Stichting Nora Werkt wil mensen met een verstandelijke beperking in dienst nemen en vaardigheden leren, en daarna voor kleine of grote opdrachten detacheren bij bijvoorbeeld winkeliers. Initiatiefnemer Marc Mutsaers ontwikkelde een slimme aanpak om de social return on investment bij aanbestedingen toe te kennen aan de ondernemers die mensen via Nora Werkt inhuren. Verschillende gemeenten zijn hier al mee akkoord. “Ik ben blij met het vertrouwen dat ik van de jury kreeg voor het idee, het heeft best wel wat voeten in de aarde. Naast de cheque is het voor mij dan ook heel waardevol dat ik gebruik kan maken van de kennis van NCOD | Interwerk en zo handvatten krijg om verder te gaan.”

Adminu verzorgt, deels geautomatiseerd, de administratie voor ZZP’ers en werkt daarvoor met mensen met autisme. “Er zijn veel kenniswerkers onder mensen met een beperking, wij zijn een voorbeeld dat het kan,’ vertelt Jeroen Segaar van Adminu. Door zijn dienstverlening uit te breiden wil hij meer werkgelegenheid creëren. “Met de € 5000,- euro kunnen we nu snel een app maken waarmee gefotografeerde bonnetjes direct in het systeem komen. De Dragons Den is een super initiatief, met inspirerende mede-finalisten.”

Meer informatie over het het NCOD | Interwerk fonds (MVO)?

Neem contact op met:

Onze artikelen automatisch in de mailbox ontvangen? Neem hier een abonnement op onze nieuwsbrief