Doorbreken. Een woord met veel betekenissen. Onze samenleving en economie zijn fundamenteel aan het veranderen. We bevinden ons in een tijdperk met grote maatschappelijke opgaven. Wie kan het mooier zeggen dan Einstein: “We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt”. Nieuwe problemen, vragen om nieuwe oplossingen.

Tijdens de NCOD kennisdag gaan we samen aan de slag om te zorgen dat jij de doorbraak kunt maken die nodig is om van onze wereld een betere plek te maken en maken we de praktische koppeling naar de wereldwijde duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.

We ontmoeten je graag op onze kennisdag op 10 oktober 2022!

PROGRAMMA

Toekomstbestendige zorg, energietransitie, klimaatneutraliteit, woningbouw, ondermijning, duurzame ruimtelijke inrichting, inclusiviteit, armoede, informatiesamenleving, schaarste aan medewerkers; nieuwe coalitieakkoorden, collegeprogramma’s en raadsagenda’s bieden fraai geformuleerde vergezichten.

Het is aan jou om de doorbraken te forceren die nodig zijn om het verschil te maken. Tijdens de kennisdag 2022 maken we inzichtelijk welke concrete stappen jij kunt zetten om die doorbraken tot stand te brengen. Met inspirerende sprekers, diepgang tijdens workshops en ruimte voor verwondering.

In de komende periode worden er nog meer sprekers en workshops bekend gemaakt, dus houd onze website in de gaten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

André Kuipers
HOOFDPODIUM
André Kuipers is de eerste Nederlander met twee ruimtemissies op zijn naam. Zijn tweede missie is de langste Europese ruimtevlucht in de geschiedenis. In totaal bracht de ESA-astronaut 204 dagen in de ruimte door. André leert ons met andere ogen naar onze omgeving en de aarde te kijken.
Reint Jan Renes
HOOFDPODIUM
Gedragswetenschapper Reint Jan Renes is lector Psychologie voor een Duurzame Stad. Met zijn lectoraat doet hij, vanuit concrete vraagstukken uit de praktijk, onderzoek naar de gedragspsychologie achter duurzaamheid.
Esther Vergeer
HOOFDPODIUM
Esther Vergeer is één van de grootste Nederlandse sporters aller tijden, een icoon in de paralympische sportwereld. Met haar eigen foundation, de Esther Vergeer Foundation, stimuleert zij kinderen met een lichamelijke beperking om te gaan sporten. Esther Vergeer vertelt open en eerlijk over haar ervaringen als topsportster met een handicap en over omgaan met veranderende omstandigheden.
Cristel van de Ven
HOOFDPODIUM
Cristel van de Ven is medeoprichter en eigenaar van Factor Vijf, bureau voor organisatieontwikkeling. Zij adviseert organisaties over werkgeluk en welbevinden, duurzame inzetbaarheid en leiderschap. Naast haar werk bij Factor Vijf is Cristel voorzitter van Vereniging Zelfstandigen Nederland en zit zij namens het Netwerk Zelfstandig Ondernemers in de Sociaal-Economische Raad (SER).
Patrick van Veen
HOOFDPODIUM
Gedragsbioloog Patrick van Veen is schrijver, trainer, keynote-spreker en onderzoeker. Vanuit zijn veelvuldige achtergrond adviseert hij ondernemingen en probeert hij mensen iets te leren over ons oergedrag. Hij doet onderzoek naar de overeenkomst tussen sociaal gedrag van apen en mensen, onder andere naar de biologische drijfveren van samenwerken en de complexiteit van communicatie bij Chimpansees en Gorilla's.

WORKSHOPS

Naast onze sprekers op het hoofdpodium, gaan we tijdens de kennisdag aan de slag met maatschappelijke opgaven in verschillende workshops. We gaan de diepte in vanuit ervaringen en best practices vanuit NCOD en onze opdrachtgevers. Zo maken we samen inzichtelijk welke stappen gezet kunnen worden om de cirkel te doorbreken. Je kunt je inschrijven voor twee verschillende workshops.

SOCIAAL BETER BESTAAN

 

 

Duurzaam partnerschap in de jeugdzorg
WORKSHOP
In deze workshop gaan we met elkaar verkennen wat duurzaam contracteren betekent. We richten ons op het duurzaam behalen van doelen in de zorg en de manier waarop het contracteren hieraan bijdraagt. Aan de hand van goede voorbeelden zoomen we in op het verduurzamen van de toegang, de sturing en hulpinzet in het sociaal domein. Het resultaat is een set handvatten voor een duurzaam contract met je samenwerkingspartners. Sprekers: Lennart Amersfoort (NCOD), Marinka Pastoor (NCOD)
Discriminatie door gemeenten: het belang van toegankelijkheid
WORKSHOP
Een duurzame relatie met de inwoners is de verantwoordelijkheid van de overheid. Veel van het contact met de overheid gaat tegenwoordig online. 25% van de inwoners heeft geen of weinig digitale mogelijkheden om mee te komen in de digitale transitie. Dat geldt voor zowel jongeren als ouderen. Daarnaast zijn ongeveer 2 miljoen mensen zijn laaggeletterd en hebben daardoor moeite met het verwerken van informatie van de overheid. Hoe zorgen we ervoor dat deze groep niet vergeten wordt? In deze workshop gaan we samen aan de slag en ontvang je praktische handvatten om in jouw gemeente aan de slag te gaan met toegankelijkheid. Sprekers: Freek Vincken (NCOD), Feline Gillessen (NCOD), Nancy Schinkel (NCOD)
Domeinoverstijgend energiearmoede aanpakken
WORKSHOP
Bij energiearmoede is er sprake van een huishouden wat 10% of meer van het besteedbaar inkomen kwijt is aan de energierekening. Dit is al langer een sluipend probleem, maar met huidige ontwikkelingen stijgt de gasprijs nog meer en groeit daarmee deze doelgroep. Bewustwording binnen de domeinen energie en klimaat en het sociaal domein is van groot belang! Van uitvoering en beleid tot aan bestuur liggen hier kansen om als gemeente energiearmoede opgavegericht en duurzaam aan te pakken. Grote tip: Nodig een collega uit het andere domein uit, je kan en wil energiearmoede niet alleen aanpakken. Sprekers: Simone Brouwer (NCOD), Tom Scholten (NCOD)

TOEKOMSTBESTENDIGE OMGEVING

 

 

Verduurzaming van maatschappelijk vastgoed
WORKSHOP
Ben je als organisatie druk bezig met het verduurzamen van vastgoed in jouw gemeente? Of wil je graag weten welke kansen en bedreigingen zich voordoen rondom dit thema? Tijdens deze workshop worden de laatste ontwikkelingen gepresenteerd. Hierin worden de nieuwste trends besproken met een belangrijke stakeholder uit het werkveld en handvatten aangereikt om jouw organisatie op weg te helpen bij het verduurzamen van de vastgoedportefeuille. Vervolgens gaan we interactief aan de slag gaan om te kijken hoe de beschikbare handvatten ook voor jouw organisatie kunnen worden ingezet. Spreker: Hans Pouwels (NCOD)
Groen en blauw in een betonnen bak? Het kan!
WORKSHOP
Overal hoor je het; het klimaat verandert en wij moeten ons daarop aanpassen. Maar, hoe doe je dat eigenlijk? Er is toch helemaal geen ruimte in je tuin voor nog meer regenwater? En waar in jouw straat past nog extra groen? Gemeente West Maas en Waal is één van de vele kleine landelijke gemeenten die met deze opgave bezig is. In een gezamenlijke sessie bespreken we aan de hand van voorbeelden vanuit de klimaataanpak van gemeente West Maas en Waal welke opties er mogelijk zijn. Wil je meedoen? Neem dan een foto van jouw straat mee. In de meest gruwelijk versteende straten gaan we samen zoeken naar oplossingen. Spreker: Martijn Timmermans (gemeente West Maas en Waal)
Loslaten en verantwoordelijkheid: de Omgevingstafel zoals deze écht bedoeld is
WORKSHOP
Veel gemeenten werken met een Omgevingstafel, zoals de VNG die heeft gemodelleerd. Wat heeft de invoering van de tafel ons geleerd? Hoe verbinden we uiteenlopende belangen aan elkaar om ruimtelijke, sociale en economische ontwikkelingen mogelijk te maken? Maar belangrijker nog: hoe zorg je ervoor dat je écht conform de gedachte achter de Omgevingswet gaat werken? De sleutelwoorden van NCOD zijn: loslaten en verantwoordelijkheid. Durf jij ook meer uit de Omgevingstafel te halen? In deze workshop nemen we je op een prikkelende, verfrissende manier mee in de manier van werken aan de Omgevingstafel, zoals deze écht bedoeld is. Sprekers: Dave Schut (NCOD), Roelf Brinkman (NCOD)

STERKE OVERHEID

 

 

Duurzame aanpak ondermijning
WORKSHOP
Hoe pak je ondermijning (duurzaam) aan? Eén van de duurzaamheidsdoelen van de VN is het bevorderen van veiligheid. Ondermijnende, georganiseerde criminaliteit raakt alle lagen van onze samenleving. Alleen samen kunnen we er wat aan doen. Herken de signalen van criminaliteit, pak het aan bij de kern en weet hoe je deze factoren preventief kunt bestrijden, beperken of zelfs wegnemen. Spreker: Danielle Meijer (NCOD)
Teamontwikkeling: haal meer uit je team
WORKSHOP
In elk team zitten verschillende mensen met diverse referentiekaders. Waarom doet iemand zoals hij doet? Het is goed om met elkaar die verschillen te bekijken en te bespreken zodat het tot een juist interpretatie leidt op de werkvloer. In deze workshop helpen we teams om duurzaam te groeien en meer plezier in samenwerking te krijgen en zo mensen en opgaven in beweging te krijgen. Spreker: Bert Bos (de haalbare kaart)
Duurzaamheidsambities meetbaar maken (best practice)
WORKSHOP
Het collegeprogramma is klaar en de duurzaamheidsambities zijn bepaald, maar hoe vertalen we dit naar meetbaar beleid? Met deze vraag werd het opgaveteam van de gemeente Dordrecht geconfronteerd na de totstandkoming van het collegeprogramma 2019-2022. Inmiddels zien we duurzaamheidsdoelen terug in vrijwel alle collegeprogramma’s en is de vraag om te vertalen naar meetbaar beleid nog even actueel. In deze workshop vertelt de gemeente Dordrecht over hun ervaringen en ga je aan de slag met het duurzaamheidsvraagstuk voor jouw eigen organisatie. Sprekers: Kornelius Medendorp (NCOD), Merel Rijn (NCOD)

PRAKTISCHE INFORMATIE

De NCOD kennisdag vindt plaats op 10 oktober 2022 in congrescentrum de St@art. Dit bijzondere, duurzame gebouw ligt bij de Apenheul in Apeldoorn, en is 100% CO2-neutraal.  De prachtige, bosrijke omgeving leent zich ervoor om nieuwe energie en inspiratie op te doen. De dag duurt van 09:30-16:30. Voor een lekkere en duurzame lunch wordt gezorgd. De ticketprijs bedraagt €195.

Adres: J.C. Wilslaan 21, 7313 HK Apeldoorn 

Woon je de kennisdag liever digitaal bij? Dat is dit jaar ook mogelijk! In het digitale programma komen verschillende elementen uit het fysieke programma terug, waardoor je vanuit je woonkamer toch de kennisdagervaring hebt.

EXTRA’S

Kun je niet wachten tot 10 oktober? Bekijk hier dan alvast extra materiaal van onze sprekers!

youtube

De betekenis van kracht
Esther Vergeer

Icoon podcast

Eindbazen de podcast: eindbaas in de ruimte
André Kuipers

youtube

Hoe krijg je ondernemende medewerkers?
Christel van de Ven

open-book

1+1 is geen drie: samenwerken volgens bioloog Patrick van Veen
Patrick van Veen

WAT VINDEN BEZOEKERS?

“Balans tussen kennisoverdracht, humor, netwerken en ontspanning”
“Ik neem de volgende keer sowieso collega’s mee, vond het erg leuk en leerzaam!”
“Goede sprekers van hoog niveau, met informatie die aankomt bij aanwezigen.”
“Veel informatie kunnen ophalen en goede ideeën kunnen opdoen.”