NCOD KENNISDAG 2023: verbinden, vertrouwen, veranderen

We ontmoeten je graag op de NCOD kennisdag op 4 oktober 2023!

Gemeenten verwerken grote hoeveelheden informatie: digitaal, geautomatiseerd, informatiegestuurd en datagedreven. De opdracht van de gemeente in de informatiesamenleving wordt groter en ingewikkelder. Burgers stellen steeds hogere eisen aan de digitale dienstverlening van de gemeente. Effectief digitaliseren betekent anders organiseren. Goed informatiemanagement helpt om de digitale organisatie effectief te ondersteunen.

VERBINDEN

Verbinden. Veel complexe vraagstukken vragen om een verbindende aanpak. In het debat gaat het vaak over centrale regie en over maatschappelijk draagvlak; en die lopen lang niet altijd gelijk op. Het publieke domein lijkt aan groot onderhoud toe. De overheid wordt uitgedaagd nieuwe verbindingen te leggen met burgers en organisaties. Hoe kunnen die verbindingen eruitzien? Wat is ervoor nodig? En wat voor kansen ontstaan er als we elkaar weer weten te vinden?

VERTROUWEN

Vertrouwen. Het vertrouwen dat Nederlanders hebben in politieke instituties en publieke dienstverleners staat onder druk. Protesten, crises en polarisatie op veel thema’s laten dat zien. Vertrouwen betekent: ervan overtuigd zijn dat iets of iemand betrouwbaar is en doet wat redelijkerwijs verwacht mag worden. Wat kunnen we doen om vertrouwen te herstellen en te vergroten? En wat levert een hersteld vertrouwen ons op?

VERANDEREN

Veranderen. Nederland is op zoek naar een positief toekomstverhaal, met een belangrijke rol voor ons publieke domein. Met alle vraagstukken die er zijn werken we samen hard aan een sterker en beter publiek domein. Hoe kunnen we écht samen veranderen? Wat hebben we daarvoor nodig? En hoe pakken we dat aan?

NCOD-Sprekers

“Goede sprekers van hoog niveau, met informatie die aankomt bij aanwezigen.”

Sandra Doevendans is deskundige op het gebied van het sociaal domein met een focus op schuldenaanpak, armoede, participatie en activering. Ze is van huis uit antropoloog. Sandra was van 2015 tot en met 2022 Statenlid voor de Provincie Noord-Holland en is vanaf juni 2022 stadsdeelbestuurder in Amsterdam Nieuw-West.

Sandra is auteur van het boek ‘Schone Lei’ met krachtige verhalen en concrete tips om uit de geldzorgen te komen. In dit boek vertelt ze haar eigen verhaal en dat van anderen over schulden en weer opstaan.

Ze staat voor een inclusieve samenleving waarin iedereen een kans op geluk heeft, ongeacht het geld in je portemonnee, je leeftijd, waar je vandaan komt, waar je in gelooft of welk gender je bent. Voor iedereen een plek!

Mathijs Bouman is econoom en journalist. Hij is vaste columnist van Het Financieele Dagblad en redacteur/econoom bij Nieuwsuur. Al meer dan dertig jaar is Mathijs met de Nederlandse en internationale economie bezig, als docent, als wetenschapper, als beurscommentator, journalist, schrijver, en columnist.

Annemarie Mars is gegrepen door het vak verandermanagement. Je mag haar gerust een vakidioot noemen: “Schrijven is mijn leerschool. Want als een inzicht nog blijft steken in bullets of een plaatje, zonder dat ik er lopende tekst van kan maken, weet ik dat ik nog niet tot de kern gekomen ben.”

Als veranderkundig adviseur helpt ze veranderaars in complexe veranderopgaven met het opzoeken van het wezenlijke gesprek om samen te bewegen. Veranderaars kunnen bestuurders zijn, directeuren, managers, adviseurs, medewerkers of ieder ander die in een organisatie iets wil bereiken. Het gaat daarbij om ruimte, richting en sturing te geven aan veranderingen die verschil maken.

Annemarie: “In het ideaalplaatje van de wendbare organisatie bewegen mensen net als een zwerm spreeuwen: in een vloeiende golfbeweging. Maar mensen zijn geen spreeuwen. Als wij samen bewegen raken we elkaar, zoeken we elkaar en botsen we met elkaar. Als we verandering willen laten slagen, is er alles aan gelegen dat we de wrijving opzoeken die glans geeft, zonder dat we krassen maken.”

Farid Tabarki is oprichter van Studio Zeitgeist, veelgevraagd spreker en wereldreiziger. Met zijn tomeloze energie neemt Farid Tabarki het publiek mee in de transitie van een industriële- naar een ‘vloeibare’ samenleving en de impact die dit heeft op ons leven, denken en werken.

Farid Tabarki schrijft geregeld voor Het Financieele Dagblad en is auteur van het boek ‘Het Einde van het Midden – Wat een maatschappij van extremen betekent voor mens, bedrijf en politiek’. Volgens De Volkskrant is Farid één van de tweehonderd meest invloedrijke Nederlanders.

“Balans tussen kennisoverdracht, humor, netwerken en ontspanning”

PRAKTISCHE INFORMATIE

ALGEMENE INFORMATIE

De NCOD kennisdag vindt plaats op 4 oktober 2023 in meeting- & eventlocatie De Kas in Woerden. Dit is de duurzaamste evenementen locatie van Midden-Nederland.

De dag duurt van 09:30-16:30. Voor een lekkere en duurzame lunch wordt gezorgd. Deelnemen aan de Kennisdag kost je € 125,- excl btw. Registreer je vóór 1 mei 2023 dan ontvang je als ‘early bird’ een inspirerend boek naar keuze, passend bij het thema van de Kennisdag.

ADRES

KAS Meeting-Eventlocatie
De Bleek 13, 3447 GV Woerden

KAS ligt op 10 minuten lopen van Station Woerden. Neem op het station uitgang ‘Zuid-zijde’. Volg de bordjes ziekenhuis. Ga bij het ziekenhuis rechtsaf de Zaagmolenlaan op. Loop deze weg helemaal uit. Aan het eind van de doodlopende straat loop je zo tegen KAS aan.

“Ik neem de volgende keer sowieso collega’s mee, vond het erg leuk en leerzaam!”

PROGRAMMA

 • 9.00 Ontvangst
 • 9.30 Opening, dagvoorzitter, welkom door directie NCOD
 • 9.45 Sandra Doevendans – Vertrouwen
 • 10:30 Farid Tabarki – Veranderen
 • 11:20 Werksessies
 • 12:30 Lunch
 • 13:30 Werksessies
 • 14:30 Round-up dagvoorzitter
 • 14:40 Annemarie Mars -Veranderen
 • 15:45 Mathijs Bouman – Vertrouwen, Verbinden, Veranderen
 • 16:30 Plenaire afsluiting door Tom Jessen
 • 16:45 Borrel

Op de hoogte blijven?

Abonneer je dan op onze nieuwsbrief

Wat kunnen we voor u betekenen?

Heeft u behoefte aan tijdelijke vervanging / versterking op uw afdeling? Bijvoorbeeld door een langdurig zieke collega of zwangerschapsverlof? Of bent u op zoek naar een gedegen advies waar specifieke kennis voor nodig is? Huur dan één van onze adviseurs in. Ga direct naar de pagina van uw vakgebied:

Kaart NCOD Nederland

“WE WERKEN DOOR HET HELE LAND OM DE PUBLIEKE SECTOR TE ONDERSTEUNEN.”