
Post van Sandra
Opleiden! Hoe dan?

Ik ben inmiddels zo'n klein half jaar werkzaam in de wondere wereld van detachering en opleiden, voornamelijk binnen het Burgerzaken domein. Leuke wereld, dat is zeker!
Wat valt mij zoal op? Waar verbaas ik me over? Waardoor laat ik me verwonderen? Lees en kijk met mij mee en volg me binnen deze wondere wereld.
Je herkent het vast wel. Je hebt goede mensen in dienst. Ze werken hard, zijn toegewijd, willen zich ontwikkelen, maar er is geen tijd. Er moet zoveel gebeuren op de afdeling. Paspoortpiek, verkiezingen, veranderende wetgeving. Burgerzaken is altijd in beweging. En dat is leuk, houdt het levendig en interessant. Maar hoe zorg je er nou voor dat iedereen up-to-date blijft of up-to-date wordt?
Eerst moet je ruimte creëren zodat de medewerkers überhaupt een training of workshop kunnen volgen. Maar ja, je moet ook bezuinigen. Hoofdbrekers zijn het.
Hoe doen andere gemeenten dat dan? Zij zullen toch tegen dezelfde knelpunten aanlopen? Dat klopt. Wat we ervaren is dat er een keuze wordt gemaakt, niet echt bewust, om niks te doen. Het draait wel door. Bij een ingewikkelde casus wordt er even rondgebeld voor een oplossing. Maar dat is niet wat je wilt. Je wilt rust, stabiliteit en een kundige, trotse afdeling.
In ons vakgebied Burgerzaken zijn diverse opleiders actief. Eigenlijk te veel (de keuze is reuze). Wat tot gevolg heeft dat het aanbod heel divers is, de groepen heel vaak niet vol komen en daardoor de training niet doorgaat, tot grote ergernis van de collega's die dachten lekker aan de slag te gaan met opleiden. We horen dit hoe langer hoe meer.
Wat doet NCOD in zo'n geval? We proberen gemeenten (soms ook in de regionaal verband) te interesseren voor een training, zodat de groep vol komt. Want uiteraard moet een dag of meerdere dagen wel rendabel zijn om uit te voeren. Daarnaast: wij hebben zelf docenten in dienst, als één van de weinigen in opleidingsland. Als onze docenten niet doceren dan zitten ze op een opdracht bij een gemeente in de uitvoering en/of advisering. We kunnen dus iets makkelijker ons aanpassen door te schuiven, dan wanneer je iemand (een ZZP’er) speciaal hiervoor hebt ingehuurd. Natuurlijk volgen we het liefst ook een gepland rooster, maar ja we kennen allemaal het woord overmacht.
Soms zeggen gemeenten ook tegen ons dat ze een opleiding willen volgen, gewoon op de eigen werkplek. Voor een klein groepje of een grote groep. Dat kan ook. We bespreken wat men precies verwacht en passen daar de uitvoering op aan. En zo kunnen we uitkomen op een zogenaamde 'blended’ variant. De cursisten zorgen dat ze de theorie leren door gebruik te maken van ons e-learning platform. Na een bepaalde, afgesproken, periode komt één van onze docenten langs voor een zogenaamde ‘terugkomdag’. Op zo'n moment worden de leerdoelen getoetst, worden praktijkvoorbeelden gegeven, kunnen de deelnemers allerlei vragen stellen. Op deze manier word je dan uitstekend voorbereid op een eventueel examen.
Er zijn dus allerlei mogelijkheden om medewerkers goed te scholen en ervoor te zorgen dat het ook echt kan doorgaan. Weet je niet meteen hoe, dat geeft niet, vraag naar de mogelijkheden. Kijk wat bij je organisatie past en neem de stap!
Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen?
