Datamanagement, NCOD, digitalisering, informatiemanagement

De overheid moet radicaal anders gaan denken over informatievraagstukken

Als gemeenten de waarde van de gegevens van hun burgers zouden kunnen verzilveren, heeft dat tegenwoordig zoveel commerciële waarde dat Nederland geen belasting meer hoeft te heffen. Dat was de conclusie van een rapport van accountantskantoor PwC een paar jaar geleden. Inmiddels is duidelijk dat datamanagement hét vraagstuk van de komende jaren is en er voor gemeenten een grote kans én opdracht ligt. Hoe kan de gemeente innoveren en haar data goed inzetten?

De technologische ontwikkeling gaat hard en verandert denken en doen in het publieke domein. De inzet van blockchain, machine learning, big en smart data, virtual reality, kunstmatige intelligentie en robots gaat een grote impact hebben. Een belangrijke rol voor de gemeente hierin is het voeren van regie op ICT. Gemeenten moeten ervoor zorgen dat de informatievoorziening volledig,actueel en accuraat is, dat processen digitaal verlopen, de techniek betrouwbaar is en het systeem geen willekeur in de hand werkt.

Datagestuurd werken

De gemeente is een informatiehuis. Informatievoorziening staat steeds meer centraal in plaats van de uitvoering van taken door medewerkers. Datagestuurd werken gaat over het gebruik van interne en externe databronnen die na analyse nieuwe informatie bieden. Elke gemeente beschikt over enorme hoeveelheden data, meer dan 800 verschillende gegevens per huishouden. En we kunnen met steeds geavanceerdere technieken deze data verwerken tot informatie.

Die informatie kan bijvoorbeeld worden benut voor beleidsontwikkeling, dienstverlening en handhaving. Bij traditioneel datagestuurd werken maak je vaste criteria waarvan je data wilt onderzoeken. Als het bijvoorbeeld gaat over uitkeringsfraude haalde je tot voor kort iedere keer het net op met dezelfde mensen. Met nieuwe technologie als machine learning ontstaan dynamische risicoprofielen. Je krijgt iedere keer een meer relevante, preciezere oogst. Het systeem verbetert zijn eigen algoritme op basis van eerdere resultaten.

Gebrek aan kennis

We kunnen met de nieuwe technieken zoveel, maar benutten we de kansen wel? Op lokaal niveau is er vaak een gebrek aan kennis om de juiste discussie te kunnen voeren. In gesprek gaan om te kijken wat ontwikkelingen kunnen betekenen, en zorgen dat gemeenten van elkaar leren is het devies. Daarnaast is het cruciaal om te investeren in nieuwe medewerkers die deze ontwikkelingen begrijpen. Dit betekent een verschuiving van functies binnen de organisatie. Ook helpt het om met concrete kleine innovaties aan de slag te gaan. Nu al worden bijvoorbeeld drones ingezet om wietplantages in maïsvelden op te sporen en illegale bouw in beeld te krijgen.

Kansen

Als we de technologische ontwikkelingen goed inzetten dan biedt dit ontzettend veel kansen. Gelukkig wordt digitalisering steeds minder gezien als een mogelijkheid om te besparen en steeds meer als investering in de toekomst. De overheid moet radicaal anders gaan denken over informatievraagstukken. Gebruik data voor het voeren van een preciezer beleid. Dat levert blijere burgers op, maar ook een efficiëntere en slimmere overheid.


KUNNEN WE IETS VOOR U BETEKENEN?

Neem contact op met:

Peter Ruijters
Digitalisering & Informatiemanagement
Mailadres

Onze artikelen automatisch in de mailbox ontvangen? Neem hier een abonnement op onze nieuwsbrief