Blog
Een dag bij de gemeente Oss
Ruimtelijke ontwikkeling
NCOD werd door het NCG ingeschakeld bij de versterkingsprojecten in de regio Stad & Ommeland. Met ruime managementervaring van teams en opgaves en brede kennis van het ruimtelijke domein, heeft NCOD bijgedragen aan het grootste vastgoedproject van Nederland. In deze projectcasus lees je meer over deze samenwerking en de behaalde resultaten.
In het aardbevingsgebied van Groningen werkt het Nationaal Coördinator Groningen (NCG) aan de versterking van woningen en gebouwen om de veiligheid van inwoners te garanderen. Als Teammanager Versterken voor de regio Stad & Ommeland, met specifieke verantwoordelijkheid voor de subgebieden Ten Boer en Ten Post, stuurde Gert-Jan van Vliet vanuit NCOD de versterkingsprojecten aan. Dit omvatte zowel de coördinatie van sloop en nieuwbouw als de bouwkundige versterking van bestaande panden met het doel om deze veilig en toekomstbestendig te maken. Algemeen directeur Regina Bouius-Riemersma over dit project: “Luisteren naar de bewoners is een belangrijke voorwaarde voor succesvol versterken. Alleen door te luisteren kunnen we de inwoners van Groningen weer een veilig thuis bieden.” (bron: website NCG)
De belangrijkste resultaten van dit project zijn de versterking van duizenden panden in het aardbevingsgebied en het bieden van een veilige woon-, werk- en leeromgeving aan inwoners. De grootste uitdaging bij de start van het project was het gebrek aan specifieke kennis over niet-tektonische aardbevingen. Aanvankelijk werd rekening gehouden met het versterken of nieuw bouwen van zo'n 100.000 panden, maar door voortschrijdend inzicht en wetenschappelijk onderzoek zijn de risico's en het normenkader meerdere malen aangepast. Uiteindelijk zijn er voor het hele gebied vanaf 2015 ruim 27.500 risicopanden geïdentificeerd, waarvan enige duizenden voor Ten Boer en Ten Post. Een aanzienlijk deel is versterkt of opnieuw gebouwd volgens de geldende veiligheidsnormen maar er zijn er ook een aantal als veilig beoordeeld. Dit project staat bekend als het grootste vastgoedproject van Nederland, waarbij de nadruk ligt op veiligheid.
Eén van de grootste uitdagingen binnen dit project was het vinden van de balans tussen het voldoen aan politieke productiecijfers en het waarborgen van de kwaliteit en veiligheid van de versterkingen. De rol van teammanager vereiste het managen van deze spanningen, evenals het navigeren tussen de belangen van de verschillende ministeries, gemeenten en bewoners.
Het versterkingsproces begint met de identificatie van risicopanden, gevolgd door het opstellen van versterkingsadviezen en -besluiten. Bewoners worden tijdelijk gehuisvest terwijl hun huizen worden versterkt of opnieuw opgebouwd. Het projectteam, bestaande uit bouwkundig projectleiders, ondersteunend personeel en bewonersbegeleiders, zorgt voor een efficiënte uitvoering van de versterkingen. Er wordt samengewerkt met aannemers die via aanbestedingen worden geselecteerd. Ook worden de bouwprojecten gebruikt om ruimtelijke en duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren, waarbij bewoners de mogelijkheid krijgen om extra aanpassingen op eigen kosten te laten uitvoeren.
Om dit project te realiseren wordt er nauw samengewerkt de gemeente Groningen ten aanzien van de beeldkwaliteit, de inrichting van de openbare ruimte en de sociaal-maatschappelijke impact van de werkzaamheden op de leefomgeving. Zo kunnen er bijvoorbeeld in een kern als Ten Boer met een kleine 2.000 panden niet 500 adressen tegelijk onder handen genomen worden, dat heeft een te grote impact op de kern.
De expertise in het ruimtelijke domein en ervaring met gemeentelijke processen is cruciaal voor het succesvol managen van dit project. De rol vereist bovendien een brede kennis van zowel bouwtechnische als politieke aspecten en ruime leidinggevende ervaring binnen de overheid wat de multidisciplinaire aanpak van NCOD goed tot zijn recht laat komen.
Dit project kan worden beschouwd als een masterclass in projectmanagement binnen een politieke context, waar de balans tussen veiligheid, kwaliteit en politieke verantwoording een constante uitdaging vormt. De rol van Gert-Jan als teammanager is essentieel om zowel de operationele uitvoering als de strategische sturing binnen het project te waarborgen.
Neem contact op met Gert-Jan, adviseur Ruimtelijke ontwikkeling