Interview
Gerlinde en haar passie om anderen te helpen
Zorg & support
Blog Zorg & support
Het komt regelmatig voor dat een jeugdige uit het buitenland naar Nederland is gevlucht en jeugdhulp nodig heeft. In de Jeugdwet is opgenomen dat de wet geldt voor alle jeugdigen die in Nederland verblijven, ook wanneer de jeugdige als vreemdeling (zoals de term wordt gehanteerd in het Vreemdelingenwet) in Nederland verblijft. Toch is het soms lastig aan te wijzen wie verantwoordelijk is voor het bieden en bekostigen van de jeugdhulp.
Een minderjarig meisje komt als vluchteling in haar eentje naar Nederland. Zij wordt via Nidos (verwijzer en voogdij- en opvangorganisatie voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen) in een opvanggezin geplaatst in een gemeente. Het meisje is bij plaatsing ingeschreven in de gemeente van het opvanggezin. Daarvoor was zij ingeschreven in de vestigingsplaats van Nidos, Rijssen. Dit meisje heeft een tijdelijke verblijfsvergunning tot 2027 en heeft lang geen Burgerservicenummer gehad.
Het verblijf van het meisje bij het opvanggezin verliep moeizaam. In de zoektocht naar een passende oplossing werd uitgekomen op een verhuizing naar een gezinshuis in een andere gemeente. De vraag is of deze gemeente verantwoordelijk is voor het verblijf in het gezinshuis?
Omdat dit een jeugdige betreft die vanuit het buitenland komt gelden hier andere regels rondom het woonplaatsbeginsel. De gemeente waar de jeugdige als eerste wordt opgevangen (in vestiging COA of vorm van verblijf dat onder de Jeugdwet valt) is en blijft verantwoordelijk. Dat betekent dat de desbetreffende gemeente verantwoordelijk is voor de bekostiging van de hulp.
Overigens is er recent een regeling gestart voor gemeenten die te maken hebben met niet beoogde kosten als gevolg van het woonplaatsbeginsel, zie daarvoor: Specifieke uitkering niet-beoogde jeugdzorgkosten | VNG