Herindeling Meierijstad - Samenscholing

De Samenscholing: interne academie gemeente Meierijstad

Mensen samen laten scholen. Vanuit die gedachte ontstond anderhalf jaar geleden ‘De Samenscholing’. Een interne academie om talent te ontpoppen, medewerkers te trainen en nieuwe kernwaarden lading te geven. We spreken een drijvende kracht achter het interne opleidingsconcept: Mirella Jacobs van gemeente Meierijstad.

Mirella Jacobs: “In Veghel waren we al met interne scholing bezig. Tijdens de voorbereidingen voor de nieuwe fusiegemeente Meierijstad besloten we het scholingsaanbod te omarmen en uit te breiden. In Erp stonden vijf klaslokalen leeg. Het was eigendom van de gemeente, dus we hebben een schilder laten komen en spullen aangeschaft. Het was nog maar half klaar, toen we startten met de eerste trainingen.”

Meer dan 100 trainingen

“Het afgelopen jaar organiseerden we meer dan 100 trainingen. Dit had ook te maken met de fusie. We begonnen met trainingen rondom gespreksvaardigheden, het geven van feedback en de wow-factor. De wow-factor is iets extra’s doen voor je klant en je collega. Dat zit soms in iets heel kleins, zoals: ‘Zal ik eens lekker een kopje koffie voor je halen?’. Daar komt FISH-filosofie in terug: hoe kun je andere mensen blij maken? De training is door collega’s zelf ontwikkeld. We hadden veel mensen nodig voor het trainen, dus we hebben andere medewerkers opgeleid. “

“Het programma is breed. Een aantal cursussen is verplicht, bijvoorbeeld het omgaan met systemen. Voor de rest moet je kijken wat je nodig hebt om je werk goed te doen. De inzet van interne trainers scheelt ons ook geld. Samen met twee andere gecertificeerde collega’s geef ik bijvoorbeeld de trainingen Influencer (beïnvloeden van gedrag), crucial conversations (cruciale gesprekken) en accountability (verantwoorden over gemaakte afspraken). De kosten waren flink opgelopen als medewerkers dit extern hadden moeten volgen. De locatie is inmiddels meer dan alleen een opleidingslocatie. Het is ook even weg zijn van het gemeentehuis.”

Projectleider herindeling aan het woord

Adviseur Nico van den Bergh van NCOD was projectleider van de herindeling bij Meierijstad: “Een interne academie vond ik vanaf het eerste moment een prachtig initiatief. Je kunt op een effectieve en efficiënte wijze medewerkers ontwikkelen, grotendeels op eigen kracht. Als projectleider kun je dit stimuleren en faciliteren, maar het moet wel vanuit de kracht van de medewerkers zelf komen. Als het niet in de mensen zit, gebeurt er niets. Je moet interne dragers hebben voor een sterke interne academie. In Meierijstad waren deze dragers aanwezig. De interne academie kan als een mooi voorbeeld dienen voor andere gemeenten.”

Iedereen kreeg een zakje Lego

“Afgelopen jaar zaten we tijdens een organisatiedag met vijfhonderd mensen aan grote ronde tafels. Iedereen kreeg een zakje Lego. Lego Serious Play is een heel gaaf concept om naar vraagstukken te kijken. De eerste opdracht was om met zes blokjes je hobby na te bootsen. Het maakt dan niet uit wat je bouwt, het gaat om het verhaal wat je erbij vertelt. Uiteindelijk kwamen we uit bij de ontwikkeling van Meierijstad en de ontwikkeling van mensen. Wat moet Meierijstad voor jou betekenen? ’s Middags hadden we workshops door collega’s, voor collega’s. Kernwaarden zijn containerbegrippen, tot het moment dat je de begrippen gaat laden. Dan snappen mensen ook wat de gemeente bedoelt met een begrip als ‘Trots’ of ‘Innovatief’.”

Werkateliers

“We hebben een eigen taal gecreëerd in het kader van de ontwikkeling van de organisatiefilosofie. We gebruiken niet de term programmamanagers, we hebben  programmadragers. Zo hebben we niet gekozen voor de term managers, maar leidinggevenden. We werken niet in teams of afdelingen, maar in werkateliers. Voor sommige collega’s was dit lastig te begrijpen. We keken steeds: hoe kunnen we mensen bekwaam maken zodat ze kunnen meedoen in de organisatie? De 43 werkateliers worden aangestuurd door leidinggevenden die niet inhoudelijk zijn betrokken. De kennis zit in het werkatelier. Mensen die het leuk vinden om hun talenten te benutten of te ontwikkelen kunnen bijvoorbeeld voor een groep staan en de kennis weer overbrengen naar anderen. Het uiteindelijke doel is om zelforganiserende teams te vormen. Het ene atelier zal in deze ontwikkeling sneller gaan dan het andere.”

Mogen wij ook?

“We hebben de verandering met elkaar doorgemaakt. Als ik terugkijk denk ik dat we met elkaar het juiste hebben gedaan. We werken aan een sterke dienstverlening, we doen het voor de inwoner. De basis is gecreëerd, nu komt het erop aan dat we die blijven vasthouden en daarop verder bouwen. Ik ben trots op ‘De Samenscholing’.“

“Ik vind het een geweldig concept om eigen collega’s talent te laten ontwikkelen en voor groepen te zetten. De gemeente Uden kwam naar ons: ‘Jullie hebben zo’n mooie trainingslocatie: mogen wij ook?’ We hebben combi’s gemaakt en collega’s uit Uden getraind.”

Mirella Jacobs, gemeente Meierijstad, herindeling, samenscholing, participatie, medewerkers, interne scholingOver Mirella Jacobs

Mirella Jacobs is programmamanager (intern: programmadrager) bij de gemeente Meierijstad. Ze was onder andere betrokken bij het ontwikkelen en schrijven van de besturings- en organisatiefilosofie van de nieuwe gemeente. Ze is een verbinder, motivator en een creatief denker. Naast haar werkzaamheden voor de gemeente Meierijstad heeft ze een eigen bedrijf: MJ Veranderadvies.

Over gemeente Meierijstad

Gemeente Meierijstad is sinds 1 januari 2017 een fusiegemeente van Schijndel, Sint- Oedenrode en Veghel. Hier werken zo’n 600 medewerkers. In de gemeente Meierijstad passen ze het nieuwe werken toe. In voorbereiding van de fusie is WiM opgezet: Werken in Meierijstad. WiM is ook zichtbaar gemaakt met visuals en filmpjes en wordt nu op verschillende plekken en in verschillende activiteiten gebruikt. De visie is: iedereen in de organisatie is WiM!

KUNNEN WE IETS VOOR U BETEKENEN?

Neem contact op met:

Nico van den Bergh
Mailadres

Onze artikelen automatisch in de mailbox ontvangen? Neem hier een abonnement op onze nieuwsbrief