Valkuilen digitalisering sociaal domein

‘Van de zomer heb ik zelfs zonnebrandcrème nodig gehad’

Roxane Vessies werkt als handhavingsjurist bij NCOD Toezicht, Handhaving, Onderzoek & Preventie (THOP). Ze is per september 2018 afgestudeerd voor de opleiding HBO-Rechten aan de Hogeschool van Amsterdam. We spreken haar over haar functie.

Wat doe je bij NCOD THOP?
De afgelopen maanden heb ik voornamelijk huisbezoeken afgelegd als toezichthouder, samen met één van mijn collega’s van NCOD THOP. De huisbezoeken leggen wij af per auto, per scooter of per fiets. Ik krijg ontzettend veel frisse lucht! Van de zomer heb ik zelfs zonnebrandcrème nodig gehad, doordat we heerlijk in het zonnetje op de scooter hebben gewerkt. Als handhavingsjurist word ik bij verschillende opdrachtgevers ingezet voor de handhaving van diverse wet- en regelgeving. Daarnaast zijn opdrachtgevers hun proces adresonderzoek en/of intergemeentelijke samenwerking aan het overzien of opzetten. De focus ligt dan bijvoorbeeld op ondermijning. Hierbij draag ik mijn steentje bij door het vastleggen van onderlinge afspraken en daarbij de Algemene Verordening Persoonsgegevens toe te passen.

Waarom ben je dit werk gaan doen?
HBO Rechten is een opleidingskeuze waarvan je verwacht dat je in je werk veel lange teksten moet lezen en veel tijd achter je bureau doorbrengt. Hier was ik eerlijk gezegd ook een beetje bang voor. Het tegendeel werd niet bewezen, totdat ik in aanraking kwam met NCOD THOP.

Met het afleggen van huisbezoeken en vertaling naar gedegen rapportages combineer ik, als handhavingsjurist, perfect het theoretische- en praktische gedeelte. Als handhavingsjurist ken ik mijn juridische bevoegdheden en streef ik ernaar dat de wet wordt gehandhaafd. Aan de andere kant probeer ik maatwerk te leveren en zodoende met de burger mee te denken over een passende oplossing en/of advies.

Wat trekt je aan in het werken bij NCOD?
Wanneer je werkt voor een detacheringsbureau ken je je collega’s meestal niet goed, omdat je gedetacheerd bent bij verschillende werkgevers. Bij NCOD THOP hebben we juist regelmatig contact met elkaar en werken we nauw samen. Als starter leer ik hierdoor veel van mijn collega’s en daarnaast is het altijd erg gezellig. De gezelligheid van mijn collega’s en vakgroepleiders, een positieve energie, de vrijheid en diversiteit in werkzaamheden maakt het dat ik iedere dag met heel veel plezier naar mijn werk ga.

Kunnen we iets voor u betekenen op het gebied van Toezicht, Handhaving, Onderzoek en Preventie? 
Neem contact op met Nadia Sjouwerman (06 41 37 58 66 / nadiasjouwerman@ncod.nl) of Danielle Meijer (06 50 87 80 82 / daniellemeijer@ncod.nl).

Onze artikelen automatisch in de mailbox ontvangen? Neem hier een abonnement op onze nieuwsbrief