Wandelcoach, HRM, HR, coaching, wandelen, coach

Wandelcoaching - 'Je ziet door de bomen het bos weer'

Tijdens mijn werk als HR-adviseur zie ik regelmatig medewerkers die zijn vastgelopen in hun werk. Medewerkers die niet meer weten wat ze echt willen, wat ze belangrijk vinden en waar ze energie van krijgen in hun werk. Ze zien door de bomen het bos niet meer. Afgelopen jaar volgde ik de opleiding tot wandelcoach. Een wandelcoach coacht mensen buiten in de natuur tijdens het wandelen. Wandelcoaching kan op heel veel vlakken plaatsvinden, maar ik richt mij op de mensen die zijn vastgelopen in hun werk.

Inzicht en overzicht

Waarschijnlijk ken je ook wel een paar mensen om je heen die hiermee worstelen. Ik help deze medewerkers om weer overzicht te krijgen en ik geef hen inzicht in waar hun kracht ligt en hoe ze die kunnen inzetten in hun werk. Met behulp van wandelcoaching komen ze weer in beweging. Je beweegt niet alleen letterlijk, maar de natuur helpt ook je gedachten weer in beweging te krijgen. Tijdens het wandelen doen we oefeningen. Coaching tijdens het wandelen leert je je ideale toekomstscenario visualiseren en hoe je daar naar toe kunt werken: Je ziet door de bomen het bos weer.

Hoe werk ik?

Samen met de coachee voer ik een vrijblijvend kennismakingsgesprek. In dit gesprek geeft de coachee aan waar hij tegenaan loopt. Vervolgens stelt de coachee het doel vast dat hij met de coaching wil bereiken. Dit leggen we vast in een coachcontract. Daarna start het coachtraject dat bestaat uit zes wandelingen van 1,5 uur.

Mijn coaching is gebaseerd op de positieve psychologie. Dus tijdens de wandelingen onderzoeken we wat wel mogelijk is, in plaats van wat niet mogelijk is! Dit doel kan nog ver weg liggen, maar door de juiste vragen te stellen help ik de coachee de stapjes te zetten die op dat moment haalbaar zijn voor hem. De coachee gebruikt daarbij de kracht die al in zichzelf aanwezig is, maar die hij (nog) niet heeft ontdekt. Ik help hem om met behulp van de natuur zijn kracht te ontdekken. In de natuur kun je je gedachten makkelijker de vrije loop laten: frisse lucht en ruimte geven een vrijer gevoel. Daarnaast gebruik ik elementen uit de natuur om oefeningen uit te voeren. Hierdoor komen inzichten extra krachtig binnen. Tussen de wandelingen door geef ik opdrachten mee naar huis om voor de volgende keer uit te werken.

Eigen krachten ontdekken

Mijn rol als coach is om ervoor zorgen dat de coachee in een veilige omgeving zijn eigen krachten ontdekt. Door open vragen te blijven stellen help ik de coachee om in oplossingen te denken in plaats van belemmeringen. In de praktijk merk ik dat er dan ook echt een omslag plaatsvindt in de manier van denken van de coachee. Hij geeft steeds meer aan wat wel is gelukt in plaats van de belemmeringen te benoemen. Daarnaast merk ik dat de coachee door de coaching proactiever wordt en bijvoorbeeld zijn netwerk gaat betrekken om zijn doel te behalen. Om de coachee zo te zien groeien en zelfverzekerder te worden tijdens de coaching geeft mij veel voldoening!

Geschreven door wandelcoach en adviseur Rob van der Voort.


KUNNEN WE IETS VOOR U BETEKENEN?

Neem contact op met:

Carla van Engelen
Human Resource Management
MailadresLinkedIn
Robert Ouwerkerk
Human Resource Management
MailadresLinkedIn

Onze artikelen automatisch in de mailbox ontvangen? Neem hier een abonnement op onze nieuwsbrief